Przed przygotowaniem robisz tak z kurczakiem? Ten BŁĄD może Cię kosztować…

Mięso stanowi składnik wielu naszych posiłków. Podajemy jego różne rodzaje i serwujemy w urozmaiconej postaci.

Jednym z najczęściej spożywanych mięs jest drób. Przez wielu uwielbiany może powodować jednak problemy z przygotowaniem. W czasie przyrządzania drobiowych posiłków mogą się pojawić także błędy, mające w przyszłości negatywny wpływ na nasze zdrowie…Wielu nie zdaje sobie jednak z tego sprawy.

 

Występuje szczególnie jedna błędna czynność, która tak samo jak zbędna, jest też szkodliwa. Mianowicie chodzi o mycie surowego kurczaka w zlewie. W surowym drobiu znajdują się dwa rodzaje bakterii- Salmonella i Campylobacter. Mogą one powodować nieprzyjemne dolegliwości w organizmie człowieka, m.in. zatrucia pokarmowe, powstawanie wrzodów układu pokarmowego, a nawet wywołać sepsę, jeśli ktoś ma słabą odporność.

 

Co prawda nie każdy kurczak ma w sobie te bakterie. Eksperci jednak doradzają dla naszego bezpieczeństwa, aby być przezornym, podjąć odpowiednie środki zapobiegawcze i uznać, że każdy surowy drób jest zarażony bakteriami.

 

CZYTAJ TAKŻE: Mocne słowa Szydło w PE: „Instytucje UE nie powinny mieszać się w…” (WIDEO)

 

Myjąc surowego kurczaka w wodzie, nie używamy na tyle gorącej wody, aby zabić bakterie Salmonelli i Campylobactera. Wciąż znajdują się więc one na kurczaku, ale też wszędzie dookoła zlewu, w miejscach, które dotknęła woda. Kurczaka następnie gotujemy w garnku, smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku i w ten sposób dzięki wysokiej temperaturze zabijamy bakterie. Pozostają one jednak w wodzie po kurczaku, która rozpryskana w zlewie i dookoła niego rozsiewa bakterie.

 

Zostają one przeniesione na naczynia, jedzenie, a także inne przedmioty dookoła zlewu. Ponadto wszystko, czym dotykaliśmy kurczaka może mieć na sobie bakterie, np. nóż, deska, a także nasze ręce!

 

Co w takim razie zrobić z surowym kurczakiem? Nie trzeba go myć, ponieważ bakterie i tak są zabijane podczas przygotowywania w wysokiej temperaturze, można jednak przetrzeć go mokrym ręcznikiem papierowym. Natomiast wszystko, czego dotykał kurczak i woda po jego myciu, należy polać wrzątkiem, a ręce myć przez co najmniej 30 sekund .

 

 

Źródło: wiadomosci.gazeta.pl / foto Pixabay.com